titelbalk
Laatst bijgewerkt op: 05-06-2005

Splitsen

Het splitsen van gevlochten lijnen

De eerste handleiding:oogsplits Marlowbraid

Oogsplits

Voorbeelden
Gevlochten touwwerk is er in vele soorten en maten. Dit soort touwwerk wordt veel gebruikt voor vallen, schoten, smeerrepen en dergelijke op zeiljachten. Het splitsen van dergelijke lijnen is behoorlijk gecompliceerd. De lijnen zijn per fabrikant vaak anders opgebouwd, zodat per soort lijn een andere splitstechniek nodig is. Hierbij moeten ook bepaalde soorten gereedschap worden gebruikt. Op de foto's onderaan deze pagina zijn hiervan voorbeelden weergegeven.

Waarom splitsen?

Waarom splitsen als je ook met een knoop kan volstaan? Wel, ten eerste staat het wel mooi. Maar belangrijker nog: een knoop reduceert de breeksterkte met 30 tot 60%. Bij een goed uitgevoerde splits lever je maximaal 5% van de breeksterkte in.

De eerste handleiding

Deze pagina zal worden uitgebouwd tot een handleiding voor de meest voorkomende soorten lijn. De eerste die wordt behandeld is de lijn met gevlochten mantel en drie-strengs geslagen kern, vaak Marlowbraid genoemd, naar een bekende fabrikant van deze soort lijn. De handleiding voor het maken van een oogsplits vindt u hier.

Gereedschap fids Gereedschap naald Gereedschap takelgaren